Ελλάδα

Προσφυγικό: “Σκάγια” στην Ελλάδα από Βερολίνο και Τουρκία

Μετά τις απανωτές ήττες, η Μέρκελ σκληραίνει τη στάση της ως προς το μεταναστευτικό και η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να ακυρώσει τη συμφωνία, αν η ΕΕ δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Στη μέση... η Ελλάδα, με τα νησιά να "ασφυκτιούν" και τα hot spots να μετατρέπονται σε "πεδίο μάχης".

Η εμπειρία έχει δείξει πως αν το Βερολίνο δεν επιθυμεί να κάνει κάτι, τότε οι Βρυξέλλες προχωρούν σε απειλές. Η προσφυγική κρίση, που βιώνει η Ελλάδα, το επιβεβαιώνει.

Η θέληση της Αθήνας να αναδείξει την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέτυχε την Πέμπτη. Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μίλησαν από τις Βρυξέλλες για την άρνηση των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν δράση για το μεταναστευτικό, παρά τη συμφωνία που υπάρχει από το Μάιο του 2015.

 “Δεν αποτυγχάνει η ΕΕ, αποτυγχάνουν κάποια μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το προσφυγικό. Πρέπει όμως να θυμούνται (σ.σ. αναφερόμενος στα κράτη που κρατούν στάση μηδενικής ανοχής στο ζήτημα) πως το ψηφίσαμε όλοι. Και το ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Επιτρόπων’’ ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Σουλτς που υπογράμμισε πως ‘’αν διαμοιράσεις 1 εκατ. πρόσφυγες σε 500 εκατ. ευρωπαίων ανά τις 28 χώρες της ΕΕ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο μόνο 4 χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και οι υπόλοιπες 24 δεν κάνουν τίποτα. Δε γίνεται να ψηφίζουμε κανόνες και να μην τους τηρούμε”, τόνισε ο Σουλτς με επιθετικό ύφος.

Στις δηλώσεις των δύο αξιωματούχων πρέπει να προστεθούν και τα όσα ανέφερε την Τετάρτη ο Έλληνας Επίτροπος για τη τους Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος που τόνισε ότι ‘’είναι πολύ ικανοποιητικό που τα μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα’’.

Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν πως η μετεγκατάσταση κινείται με ρυθμούς χελώνας την ώρα που οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχουν αρχίσει και αυξάνονται πάλι.

Σύμφωνα με την 6η Έκθεση για την πορεία της μετεγκατάστασης των προσφύγων που δημοσίευσε η Κομισιόν κατά το Σεπτέμβριο υπήρξαν 5.600 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Όμως από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι το μήνα που διανύουμε οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα έφτασαν τους 7.300 και αυτή που μπήκαν στη γειτονική Ιταλία ανέρχονται στους 52.656. Αριθμοί που δείχνουν πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ μάλλον δρα ως ασπιρίνη για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ειδικότερα, αν στα παραπάνω υπολογιστούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, μετά από τη συνεχόμενη δημοσκοπική ενίσχυση του ακροδεξιού ‘’Εναλλακτική για τη Γερμανία’’ (AfD). Ήδη οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) –ο πιο στενός πολιτικός σύμμαχος της Μέρκελ- ασκούν έντονες πιέσεις προς την καγκελάριο για υιοθέτηση μιας πιο σκληρής πολιτικής για το προσφυγικό. Τάση που αναμένεται να ενταθεί μέχρι τις πανεθνικές εκλογές το 2017, αφήνοντας το αποτύπωμα του ‘’δε θέλουμε άλλους πρόσφυγες στη Γερμανία’’ και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η στάση της Τουρκίας

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα ανερχόταν λίγο πιο κάτω από τις 61.000 , με τους 14.000 να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, όπου τις τελευταίες μέρες διοργανώνονται ‘’αυθόρμητες’’ συγκεντρώσεις με έντονο το ακροδεξιό στοιχείο. Η ένταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει αρχίσει και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Αυτή η εικόνα γίνεται ακόμα πιο “μαύρη”, αν υπολογιστούν τα εμπόδια και τα αναχώματα που εγείρει η Τουρκία στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Άγκυρας για το προσφυγικό. Ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Σελἰμ Γενέλ, δήλωσε στην βελγική εφημερίδα De Morgen προ ημερών πως αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την άρση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, η συμφωνία για το προσφυγικό θα έχει ουσιαστικά καταστεί κενό γράμμα’’.

Επίσης οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν περί ‘’συνόρων και υφαλοκρηπίδας για τα οποία ακόμα πολεμάμε’’, όπως ανέφερε την Πέμπτη ενώπιο των επικεφαλής 27 επαρχιών, είναι ενδεικτικές πως η στάση της γειτονικής μας χώρας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας θα σκληρύνει περαιτέρω. Δεδομένο που σίγουρα θα αφήσει το αποτύπωμα του στο προσφυγικό και στην κρίση που περνάει η Ελλάδα με το εν λόγω ζήτημα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο