Κόσμος

Γερμανικός “εφιάλτης” στις αγορές!

"Ωρολογιακή βόμβα" έτοιμη να εκραγεί η κολοσσίαια γερμανική τράπεζα. Η Μέρκελ, όμως, ακλόνητη, επιμένει πως δεν θα βοηθήσει, ενώ και ο Ντάισελμπλουμ τονίζει πως η Deutsche θα επιβιώσει μόνη της. "Τριγμοί" στις αγορές και στο ευρώ, μαζική "φυγή" επενδυτών από τη μετοχή.

 Στον πιο… αδύναμο κρίκο εξελίσσεται η γερμανική αγορά και συγκεκριμένα η Deutsche Bank, στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωαγορών.

Οι φόβοι γύρω από το μέλλον της τράπεζας και το κατά πόσον θα χρειαστεί κρατική διάσωση- την οποία έχει ήδη διαψεύσει η Άγκελα Μέρκελ- προβληματίζουν ιδιαιτέρως τους επενδυτές, οι οποίοι «ξεφορτώνονται» τους τίτλους της γερμανικής τράπεζας με φρενήρεις ρυθμούς.

Και φυσικά από αυτό το κύμα πωλήσεων δεν γλιτώνουν κι άλλες τράπεζες της ευρω-περιοχής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,63% στις 340,55 μονάδες.  Στο Λονδίνο ο FTSE χάνει 0,68% στις 6.872 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 1,08% στις 4.394 μονάδες. Πτώση 0,5% στις 10.351 μονάδες και για τον DAX στη Φρανκφούρτη. 

Η μεγάλη κατρακύλα της μετοχής 

Συνεχίζεται το καθοδικό ”σπιράλ” για τη μετοχή της Deutsche Bank, μετά από το αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε η μετοχή της τράπεζας στη γερμανική αγορά, πέφτοντας για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από τα 10 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τίτλος της Deutsche Bank συνεχίζει να ”βυθίζεται” καθώς παραμένει λίγο πάνω από τα 10,2 ευρώ ανά μετοχή (πτώση 6,8%), παρασέρνοντας και τα ”χαρτιά” των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, η μετοχή της Commerzbank γράφει απώλειες άνω του 6%.

Καθησυχάζει ο Κράιαν 

Σε εσωτερική επιστολή του επικεφαλής της τράπεζας προς τους εργαζομένους της εταιρείας, ο Τζον Κράιαν έκανε έμμεσα παραδοχή για πρόβλημα, παρά τη μέχρι σήμερα ρητορική της Deutcshe πως δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα με την κεφαλαιακή της επάρκεια.

”Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες”. Είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει ξεκινήσει η κρίση που η διοίκηση της τράπεζας αναγνωρίζει την επίθεση των αγορών, έστω και με ένα κεκαλυμμένο τρόπο, όπως είναι το ”διαστρεβλωμένη αντίληψη” που χρησιμοποίησε ο Κράιαν στην επιστολή του.

Απομακρύνονται τα funds

Νωρίτερα, μεγάλα οικονομικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν πως επενδυτικά funds που έχουν συμμετοχή στην Deutsche Bank έχουν αρχίσει και αποσύρει τα χρήματα τους από την τράπεζα.

 Ενδεικτικά, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και το Bloomberg μετέδωσαν πως 10 funds έχουν αρχίσει και αποσύρει ένας μέρος των κεφαλαίων τους από την τράπεζα. Millennium Partners, Capula Investment και Rokos Capital Management είναι μερικοί από αυτούς που έχουν ξεκινήσει να ”ξεφορτώνουν” τα assets της Deutsche Bank.

Βουτιά για το ευρώ, άνοδος για τον χρυσό

Σε χαμηλό εβδομάδας υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στα $1,1167. 

Στον αντίποδα, το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, ο χρυσός, έχει την τιμητική του. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε, με το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου να κερδίζει 0,2% στα $1.328 ανά ουγγιά. 

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε χάσει 1,6%, ενώ σε επίπεδο μήνα αναμένεται να κλείσει με άνοδο 1%.

Τι λένε οι αναλυτές

“Τα CDS (credit default swaps) της Deutsche Bank έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το ρίσκο να κορυφώνεται. Το χρήμα φεύγει για ασφαλή καταφύγια και η παραφιλολογία για συστημικό ρίσκο είναι στα ύψη”, τόνισε ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της London Capital Group.

“Οι αγορές έχουν τρομάξει από τις ιστορίες των πελατών της τράπεζας που μειώνουν την έκθεση τους σε αυτή”, επισημαίνει ο Valentin Marinov, της Credit Agricole. 

“Με δεδομένη την προσοχή του Τύπου, θεωρούμε ότι το περιβάλλον αποεπένδυσης θα συνεχιστεί για λίγο, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν το ενδεχόμενο μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη”, υπογραμμίζει ο Χαράλαμπος Πισσούρος, της IronFX Global.

Α.Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο