Πολιτική

Απαντά το Μαξίμου: Η Άγκυρα να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Έντονες ανησυχίες από την προκλητική δήλωση Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αδικεί την Τουρκία, καθώς παραχωρήθηκαν νησιά.

Μέτωπα… σε κάθε επίπεδο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί τις απανωτές κρίσεις, που ξεσπούν σε μία πολύ τεταμένη πολιτικά συγκυρία. Μέσα στην ίδια ημέρα το δημοσίευμα των FT, που θέλει την Άγγελα Μέρκελ να “κουνά” το δάχτυλο στον πρωθυπουργό για το προσφυγικό και η πρόκληση του Τούρκου προέδρου, θέτoντας αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, “γεννούν” έντονες ανησυχίες.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν στο ΑΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις σε βάρος της χώρας του.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, δήλωσε πως “η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος για την Ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους. Ας το γνωρίζουμε, ως τέτοιο. Μας απείλησαν με τις Σέβρες το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούν την Λωζάννη το 1923. Ορισμένοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσου, παρουσιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη. Στη Λωζάννη, παραδώσαμε (τώρα ελληνικά) νησιά από τα οποία μπορείς να ακουστείς απέναντι (στην Τουρκία)”.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως “ακόμη δίνουμε μάχη για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα, και ποια θα είναι τα σύνορά μας σε αέρα και γη. Ο λόγος για αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για αυτή την Συνθήκη. Εκείνοι που κάθισαν εκεί δεν (μας) έφεραν δικαιοσύνη και δρέπουμε αυτά τα προβλήματα τώρα. Εάν το πραξικόπημα είχε πετύχει, θα μας έδιναν μια Συνθήκη με την οποία θα αναπολούσαμε αυτή των Σεβρών”, δήλωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Hurriyet, η Συνθήκη της Λωζάννης όρισε τα σύνορα της Τουρκίας καθώς και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ζούσαν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στη νέα δημοκρατία.