Ελλάδα

«Σε αναμονή» μόνιμα η Ελλάδα για μεγάλο σεισμό!

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τους τρεις σεισμούς τις προηγούμενες ώρες σε Ρόδο, Μεσσηνία και Αλόνησσο. Διατηρούν, ωστόσο, επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι παρακολουθούν στενά την δραστηριότητα που ακολουθεί.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τους τρεις σεισμούς τις προηγούμενες ώρες σε Ρόδο, Μεσσηνία και Αλόνησσο, χαρακτηρίζοντας την δραστηριότητα ”φυσιολογική” και προσθέτοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι τρεις δονήσεις έλαβαν χώρα σε τρεις διαφορετικές περιοχές και δεν ήταν παράγωγοι στο ίδιο σημείο. Διατηρούν, ωστόσο, επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι παρακολουθούν στενά την δραστηριότητα που ακολουθεί.

Όπως τονίζει στο newpost ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ”πρόκειται για τον συνηθισμένο σεισμολογικό ”καιρό” της Ελλάδας και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. 

‘Όταν η Ελλάδα είναι γνωστό πως είναι είναι η πιο σεισμική χώρα στην Ευρώπη και κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 15 σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ σε διαφορετικά σημεία της χώρας, δεν είναι δυνατόν μια τέτοια δόνηση να μας ανησυχεί” σημειώνει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι καλό που εκτονώνεται υποθαλάσσια, ενώ δεν εγκυμονεί άμεσους κινδύνους, καθώς η Ελλάδα, δεδομένης της σεισμικότητάς της βρίσκεται πάντα ”σε αναμονή” για μεγάλο σεισμό. Ειδικά, για τον σεισμό στην Μεσσηνία, εξάλλου τονίζει ότι πρόκειται ίσως για την πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας, οπότε είναι συνηθισμένο να παράγει τέτοιους σεισμούς. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλά στο newpost για ”τρεις τυχαίες δονήσεις”, σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, που στην ουσία ”εκτόνωσαν” την μεγάλη σεισμική ενέργεια που είχε συγκεντρωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα: Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία δεν θα πρέπει να μας εμπνέουν ανησυχία, αφού δεν πρόκειται για μια περιοχή, η οποία έδωσε ανά κάποιες ώρες μεγάλους σεισμούς. Κοινός τόπος, ωστόσο, ανάμεσα στους σεισμολόγους παραμένει η ανάγκη πιο εντατικής παρατήρησης της σεισμικής δραστηριότητας τις επόμενες ώρες, προκειμένου να δουν που τελικά θα εκτονωθεί στην παρούσα φάση η δραστηριότητα.

πηγή: newpost.gr