Ελλάδα

Αναμοχλεύουν το ζήτημα με τους τσάμιδες

Ξαναέρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα των τσάμηδων, δια χειρός ΕΕ.

Ξαναέρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα των τσάμηδων, δια χειρός ΕΕ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τη δήλωση του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ότι “Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των τσάμιδων”, η Κομισιόν έκανε λόγο για “εκκρεμή ζητήματα”.

Κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση των Βρυξελλών για το κατά πόσο υφίσταται “τσαμικό ζήτημα”, η Επιτροπή, δια της εκπροσώπου της Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, απάντησε “όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις”.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε την έκπληξη της Κομισιόν για την έκταση που πήρε το ζήτημα και την έντονη αντίδραση της Αθήνας. 

Η Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, σημείωσε ότι η Επιτροπή “χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης”.

 Πάντως, η Κομισιόν ανέφερε πως “σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση”.