Οικονομία

Τουρισμός: ”Συγκρατημένα” αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα φανεί εάν η σεζόν θα έχει θετικό πρόσημο, εκτιμά η ΠΟΞ.

Για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και τα έσοδα από την τουριστική κίνηση μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στη λίστα των επιλογών των ξένων τουριστών για διακοπές. ”Έχουμε καλό προϊόν και οι ξένοι ζητάνε Ελλάδα”. Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, ”πλέον δεν θα πρέπει να μετράμε νούμερα αφίξεων, “κεφάλια” τουριστών που μας επισκέπτονται, αφού αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα”.

Αντίθετα, σημείωσε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνεπάγονται από τον μεγάλο αριθμό των αφίξεων για τη χώρα και συγκεκριμένα πόσα χρήματα εισπράττει η ελληνική οικονομία.

Εστιάζοντας λοιπόν στα έσοδα, εκτίμησε ότι φέτος, ενώ αρχικά, η ”μπίλια” φαινόταν ότι θα κάτσει στα 200 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα, σε σχέση με πέρυσι, τα πρόσφατα στοιχεία (που εμφανίζουν υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι) αλλάζουν τις προβλέψεις, όπως είπε, για φέτος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εσόδων σε σχέση με το 2015, θα πρέπει το επόμενο τρίμηνο τα έσοδα να κινηθούν στο +500 εκατ. ευρώ, ανάφερε ο κ. Ρέτσος. ”Κάτι που φαίνεται δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο”, όπως είπε.

Απαντώντας στο πώς, ενώ η Ελλάδα σημειώνει και νέο ρεκόρ αφίξεων, αυτό δε μεταφράζεται σε μεγάλη άνθιση των εσόδων, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στα εξής:

Στη μείωση της διάρκειας της μέσης παραμονής των ξένων επισκεπτών, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στην αδυναμία να προσελκύσει η Ελλάδα υψηλής οικονομικής στάθμης τουρίστες. Ειδικά για τον τελευταίο παράγοντα, ο κ. Ρέτσος τόνισε, ότι η κύρια μάζα αυτών, από Τουρκία και Ρωσία, επέλεξαν φέτος την Ισπανία.

Στις προκλήσεις του 2017, μεταξύ των οποίων είναι η ανάκαμψη της αγοράς της Τουρκίας, η προσέλκυση νέων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό, το προσφυγικό, η εξέλιξη του θέματος των κόκκινων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά το αυτονόητο, είπε ο κ. Ρέτσος.

”Ξέρουμε ότι μείωση του ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα, ωστόσο ζητάμε να διασφαλιστεί ο ομαλή έκδοση θεωρήσεων Visa από τις αγορές (όπως Ρωσία, Τουρκία κλπ), η Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της, αλλά και να υπάρξει ένας σωστός επενδυτικός νόμος που θα απαντάει στις προκλήσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών”, ανέφερε.

Τέλος, ανοιχτά ζητήματα για τον ξενοδοχειακό κόσμο παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο για τα παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα, ένα θέμα που, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, εξελίσσεται σε γάγγραινα για την τουριστική βιομηχανία.