Την ενοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας, για τα βασανιστήρια σε βάρος του κρατούμενου Ιλί Καρέλι, που όμως δεν προκάλεσαν τον θάνατό του, εισηγείται η εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννα Ζωγράφου, προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.
Η εισαγγελική λειτουργός δέχεται ότι οι κατηγορούμενοι δεσμοφύλακες ξυλοφόρτωσαν και δη με «βάναυσο» τρόπο, τον Αλβανό βαρυποινίτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία που διέπραξε νωρίτερα σε βάρος του συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά -όπως επισημαίνει- οι σωματικές κακώσεις δεν υπήρξαν η αιτία θανάτου του κρατουμένου.
Κάνοντας επίκληση στις μαρτυρικές καταθέσεις των ιατροδικαστών, η ίδια θεωρεί ότι ο θάνατος του 42χρονου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν την άφιξή του στις φυλακές της Νιγρίτας, όπου τελικώς υπέκυψε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ζητεί να μεταβληθεί η κατηγορία που βαρύνει τους 13 κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, από διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε απλή τέλεση βασανιστηρίων.
Σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης, το εύρος ποινής της συγκεκριμένης πράξης κυμαίνεται από κάθειρξη 5 έως 20 ετών, εν αντιθέσει με το αποδιδόμενο αδίκημα, που επισύρει ποινή η οποία φθάνει έως τα ισόβια δεσμά.
Σε ό,τι αφορά τον διευθυντή των φυλακών, τον 14ο κατηγορούμενο, που διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία, κατά συρροή, η εισαγγελέας προτείνει να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται.
Η διαδικασία διεκόπη για τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.