Οικονομία

Όλα τα μέτωπα “ανοιχτά” και στην κυβέρνηση περιμένουν τη δόση

Προοπτική για εκταμίευση της δόσης εντός χρονοδιαγράμματος βλέπουν στο Μαξίμου, τη στιγμή που η κυβέρνηση βάλλεται από παντού! Ο πρωθυπουργός επιμένει σε κάλυψη των κκ. Παππά και Φίλη, ενώ προετοιμάζεται για μία "καυτή" εβδομάδα, μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα φτάνουν με μορφή χιονοστιβάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η κυβέρνηση, μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, δηλώνει πως η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι… καθοδόν, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

Αυτό, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών, προτού αποχωρήσουν από τα πάτρια εδάφη, έριξαν “πόρτα” σε ακατάσχετο και “πάγωμα” οφειλών στον ΟΑΕΕ. Συν τοις άλλοις, η κυρία Βελκουλέσκου βάρεσε “κανόνια” με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως πρέπει να αλλάξει το “μείγμα” δημοσιονομικής πολιτικής και ακυρώνοντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό-φορολογικό, το οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή και ήδη εφαρμόζεται. Ακόμη, χειρότερα ο παράγοντας… υπερταμείο έφερε επιπρόσθετες “γκρίνιες” και αντιδράσεις λόγω της συμμετοχής της Όλγας Χαρίτου, σύζυγο Συριζαίου βουλευτή, στη διοικητική “πυραμίδα” του Ταμείου, αφότου Αθήνα και δανειστές τα βρήκαν έστω προς τη στελέχωση.

Όπως έγραφε και χθες το “www.pagenews.gr”, οι “καμπάνες” της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ βάζουν “τρικλοποδιά” στα χρονοδιαγράμματα, την ώρα που ο πρωθυπουργός επιμένει πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στο τέλος του ερχόμενου μήνα, ενώ ακόμη, μεταξύ άλλων, ούτε έχουν “κλειδώσει” οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες ούτε έχουν προχωρήσει οι βασικές μεταρρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια.

Πάντως, στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η δόση δεν θα βρει… εμπόδια στο δρόμο προς την απελευθέρωσή της.

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ατζέντα της σύσκεψης βρέθηκε σαφώς ο σάλος γύρω από την υπόθεση με τα κανάλια. Το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις μετά και την οριστική αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα από το διαγωνισμό, παραπέμπει στα λόγια του πρωθυπουργού στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ότι “όποιος δεν μπορέσει να καταβάλλει το τίμημα, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο”.

Η κυβέρνηση, η οποία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας και την ετυμηγορία του ΣτΕ την ερχόμενη Παρασκευή, επιχειρεί να υποβαθμίσει το αδιέξοδο του διαγωνισμού και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την… πολιτική της ήττα, με το Νίκο Παππά μάλιστα να δηλώνει πως η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή Πολιτικός Καφές με τον Γιάννη Κουρτάκη και τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός υποστήριξε πως «αποδεικνύεται ότι έχουμε διοργανώσει ότι μια διαδικασία, που έχει δικλείδες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα».

Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «συνεχώς σκάνε οι αντιπολιτευτικές βόμβες που προσπαθεί να βάλει στα θεμέλια των τηλεοπτικών αδειών. Με τέτοιο τρόπο πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι τα δελτία ειδήσεων δεν είναι δελτία ενημέρωσης αλλά δελτία υπεράσπισης των συμφερόντων του κάθε ιδιοκτήτη».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες οργάνωσαν τις μελλοντικές τους κινήσεις κατά την ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία 15 ημερών στον Ιβάν Σαββίδη για να καταβάλλει την πρώτη δόση, καθώς είναι ο πρώτος επιλαχών, μετά το φιάσκο με τον Καλογρίτσα.  Τώρα στο “στόχαστρο” μπαίνει το “πόθεν έσχες” του Πόντιου επιχειρηματία.  Πάντως, στο Μαξίμου δηλώνουν ψυχραιμία και εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι το τίμημα ολοένα κι ανεβαίνει.

Απόλυτη κάλυψη στο Φίλη

Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται πρόθυμος να τα βάλει με τους στενούς του συνεργάτες ακόμα και την ώρα που τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του εκτίθενται δραματικά, όπως συμβαίνει με τους χειρισμούς των κκ. Παππά και Φίλη.

Πληροφορίες από τη σημερινή σύσκεψη αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εκτονώσει την τεταμένη κατάσταση εντός της κυβέρνησης όσον αφορά στο περιστατικό του υπουργείου Παιδείας με την εκκλησία, υπενθυμίζοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτά του προσφυγικού και της οικονομίας και υποβαθμίζοντας τη σύγκρουση με τον Ιερώνυμο. 

Σημειώνεται πως για το ζήτημα του Φίλη επικρατεί πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ. Αριστεροί βουλευτές ζητούν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, άλλοι εξ’ αυτών ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό, που θέλει η Εκκλησία. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι, που «μιλούν» με τη σιωπή τους, δείχνοντας πως ο αντίστροφος χρόνος για τον υπουργό μόλις άρχισε…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο