Κόσμος

ΟΠΕΚ: Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση της Αλγερίας

Οι προσπάθειες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής έχουν περιπλακεί απο την άρση των διεθνών κυρώσεων προς το Ιράν, με τη χώρα να τονώνει την παραγωγή της. Απο την άλλη, η Σαουδική Αραβία διαμηνύει πως θα ρίξει την παραγωγή της, εάν το Ιράν κάνει το ίδιο.

Α.Α.

Απίθανη είναι για τους αναλυτές η όποια συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών στην Αλγερία αυτή την εβδομάδα.

Οι ελπίδες παίρνουν.. αναβολή για αργότερα και το σκηνικό μεταβλητότητας στις τιμές του μαύρου χρυσού θα συνεχίσει ως τον Νοέμβριο, μαζί με το πλεόνασμα παραγωγής του.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται στην Αλγερία για το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, και θα έχουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις μετά απο αυτό. 

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Nourredine Bouterfa, προειδοποίησε πως οι τιμές μπορεί να πέσουν και πάλι στα $30 το βαρέλι, εάν οι αξιωματούχοι φύγουν χωρίς συμφωνία, κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό.

“Δεν αναμένονται πραγματικές αποφάσεις, σχετικά με το πλεόνασμα παραγωγής, αλλά οι υπουργοί Πετρελαίου πιθανόν να μιλήσουν για πρόοδο, κίνηση ου αναβάλει οποιαδηποτε απόφαση μέχρι την επόμενη Σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο, τόνισε ο Matt Smith, επικεφαλής αναυτής εμπορευμάτων της Clipperdata, στο CNBC.

“Πράγματι,οι όποιες πιθανές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο”, επεσήμανε ο Mitul Kotecha, στρατηγικός αναλυτής της Barclays. “Οι προσδοκίες έχουν στριμώξει σε μια γωνία το γκρουπ και δεν πρέπει να φύγουν με άδεια χέρια… οι αγορές έχουν αρκετό κυνισμό όμως για να μην περιμένουν μια στέρεη συμφωνία”, γράφουν οι αναλυτές της Mizuho Bank σε σημείωμα τους, για να προσθέσουν πως η ανακοίνωση μιας νέας Συνόδου θα είναι κάτι το αρκετά ενθαρρυντικό για την επίτευξη συμφωνίας. 

Οι προσπάθειες για να υπάρξει κάποια συμφωνία μείωσης της παραγωγής έχουν περιπλακεί απο την άρση των διεθνών κυρώσεων προς το Ιράν, με τη χώρα να τονώνει την παραγωγή της. Απο την άλλη, η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να ρίξει την παραγωγή της, εάν το Ιράν συμφωνήσει να κάνει το ίδιο,αναφέρει το Reuters.

Στόχος του Ριάντ για τη σύνάντηση της Αλγερίας είναι να καλλιεργηθεί κλίμα συμφωνίας, που μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι πιο στέρεο τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτικές διαβουλεύσεις είνα ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμφωνία. 

Μάλιστα, εκτιμάται πως αν η αγορά “αποφασίσει” μόνη της να ισορροπήσει χωρίς κάποια συμφωνία, οι τιμές δεν πρόκειται να ξεφύγουν απο τα $40-$50, κάτι που θα φέρει αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να ελέγξει την αγορά.

Σαουδική Αραβία: Θα μειώσει την παραγωγή αργού, αν…

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει πρόθυμη να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, εάν το Ιράν συμφωνήσει να παγώσει τη δική του, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο προ ημερών το Reuters.

Η προσφορά, η οποία και δεν έχει γίνει αποδεκτή ή απορριφθεί από την Τεχεράνη, έγινε αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι πηγές στο Reuters

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή σε επίπεδα που σημιώθηκαν και νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, σε αντάλλαγμα με το “πάγωμα” της παραγωγής από το Ιράν στα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι στα 3,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, όπως είπαν οι πηγές, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά για το πόσο θα μειωθεί η παραγωγή.

Ρωσία: Και να παγώσει η παραγωγή, ίσως να μην αυξηθούν οι τιμές του αργού

Ακόμη και το ίδιο το “πάγωμα” παραγωγής αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να μην είναι αρκετό για να ενισχύσει τις τιμές του αργού, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, μιλώντας στο CNBC.

Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε πως ακόμη κι αν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, οποιαδήποτε άνοδος στις τιμές του μαύρου χρυσού θα είναι προσωρινή καθώς η άνοδος θα ενθαρρύνει την αύξηση παραγωγής αλλού.

“Ένα πάγωμα από την πλευρά μερικών χωρών (…) δε θα παράγει το αποτέλεσμα που αναμένουν κάποιοι (…) Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ή σχιστολιθικού πετρελαίου σαν αποτέλεσμα και τότε οι τιμές να πέσουν ξανά”, υποστήριξε ο Σιλουάνοφ.

Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία έχει υπολογίσει κονδύλια βάσει τιμής στα 40 δολάρια το βαρέλι, για τα επόμενα τρία χρόνια, πράγμα που χαρακτήρισε “συντηρητικό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο