Της Βούλας Μαλαίνου
Σεισμικές δονήσεις και μάλιστα πολλών ρίχτερ βιώνει καθημερινά η κυβέρνηση, την ώρα που οι τρέχουσες εξελίξεις εκπέμπουν «σήμα» για «τσουνάμι», ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση σφίγγει τον κλοιό γύρω από τις… κάλπες.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε μία «θύελλα» προβλημάτων και τη δεδομένη χρονική στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει τα «αντάρτικα» από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ισχυρές πιέσεις της ΝΔ και την εξοργισμένη κοινή γνώμη λόγω λανθασμένων χειρισμών δικών του και της κυβέρνησής του.
Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εγχώρια πολιτική σκηνή, ειδικά προς το τέλος της, όπου το ΣτΕ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τον επίμαχο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Μέχρι όμως την ερχόμενη Παρασκευή οι τόνοι ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα ανέβουν κάθετα, ενώ η «μάχη» με τους υπερθεματιστές θα κορυφωθεί.
Σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς περιμένει την καταβολή των πρώτων δόσεων και από τους υπόλοιπους υποψήφιους καναλάρχες, αφότου οι κκ. Αλαφούζος και Μαρινάκης πλήρωσαν την περασμένη Παρασκευή. Η στάση του κ. Καλογρίτσα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά και τις νέες αποκαλύψεις «φωτιά» για τα τεράστια ποσά που ο ίδιος απέκρυβε, δηλώνοντας πως από κοινού με τη σύζυγό του ζούσαν με μόλις 300 ευρώ το μήνα για 11 ολόκληρα χρόνια.
Το Μαξίμου προετοιμάζεται για τα «πυρά» που θα δεχτεί εντός της εβδομάδας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και ο κ. Παππάς γύρισε νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να οργανώσει την αντεπίθεση.nΗ ετυμηγορία του ΣτΕ θα κρίνει τις εξελίξεις και θα ορίσει τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.
Τα σενάρια, που «παίζουν», είναι ανασχηματισμός και εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο της… κάλπης και επιδιώκοντας να υποβαθμίσουν τα σκάνδαλα, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ισχυρίζονται πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο δικαιώσει τα κανάλια, τότε ο ανασχηματισμός είναι μονόδρομος, έτσι ώστε ο κ. Παππάς να αλλάξει απλά… υπουργείο.
Ο υπουργός φαίνεται να μην απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Συριζαίων, η οποία έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Παππά ως προς το θέμα με τα ΜΜΕ, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται πως έχει στο πλευρό του τον κ. Τσίπρα, που δεν δείχνει διατεθειμένος να τα βάλει ακόμα και με τους πιο στενούς του συντρόφους, ώστε να βγει άμεσα από το τέλμα.
Εάν και εφόσον η ετυμηγορία του ΣτΕ είναι αρνητική, το μόνο σίγουρο είναι ότι τις εκλογές θα τις ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις περισσότερες δημοσκοπήσεις βγαίνει νικητής και με διαφορά!
Ο… παράγοντας Φίλης
Την κάλυψη του πρωθυπουργού, πάντως, φαίνεται πως έχει και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος ήρθε σε «μετωπική» με την Εκκλησία κι όμως δεν «άνοιξε μύτη» στην κυβέρνηση, με τον ίδιο μάλιστα να υποστηρίζει εν μέσω πλην σαφώς πως έχει τη στήριξη του κ. Τσίπρα, ο οποίος εξακολουθεί να παίζει απλώς το ρόλο του… παρατηρητή.
Μιλώντας στο “Βήμα” ο υπουργός Παιδείας επιτέθηκε φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνεθέντα για τα Θρησκευτικά “κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών” και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρά ταύτα ο κ. Φίλης ζήτησε εγγράφως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πλην όμως από την Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσαν ότι συνάντηση μαζί του δεν πρόκειται να υπάρξει έως την στις 4 Οκτωβρίου (έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου). Την ίδια ώρα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος και η Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά καθορίστηκε για την Τρίτη, αφού ο υπουργός Αμυνας θα απουσιάζει στη Σλοβακία. Τα σπουδαία… αναμένονται τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στον Αγιασμό της Βουλής, όπου θα υπάρξει και συνάντηση Αρχιεπισκόπου- Τσίπρα. Η συνάντηση αυτή γίνεται μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.
Για το ζήτημα του Φίλη επικρατεί πολυφωνία στο κόμμα. Αριστεροί βουλευτές ζητούν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, άλλοι εξ’ αυτών ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό, που θέλει η Εκκλησία. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι, που «μιλούν» με τη σιωπή τους, δείχνοντας πως ο αντίστροφος χρόνος για τον κ. Φίλη μόλις άρχισε…
Το μόνιμο «μέτωπο» τρόικα
Ας μην ξεχνούν, πάντως, στο Μαξίμου πως μέσα σε όλα τ’ άλλα υπάρχει και μία… τρόικα, η οποία παρακολουθεί τα «παρατράγουδα» και σφίγγει το ζωνάρι.
Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, αλλά τα βαριά “κανόνια” που έριξε η “σιδηρά κυρία” του ΔΝΤ, βάζουν “τρικλοποδιά” στα χρονοδιαγράμματα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει καν μία σαφή εικόνα για την πορεία των 15 προαπαιτουμένων.
Η κυρία Βελκουλέσκου-η οποία παρέμεινε στην Αθήνα περισσότερο από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ώστε να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της έκθεσης για την ελληνική οικονομία-με λίγα λόγια αμφισβήτησε τη συμφωνία για το ασφαλιστικό-φορολογικό, την οποία έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και μάλιστα εφαρμόζεται.
Η ίδια ζήτησε να αλλάξει το “μείγμα” δημοσιονομικής πολιτικής, βάζοντας στο… κάδρο για την επόμενη μεταρρύθμιση καταρχήν τις συντάξεις. Ειδικότερα, το Ταμείο θεωρεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις.
Ακόμη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά σε διευρυμένη φορολογική βάση. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή απαλλάσσονται από τη φορολογία το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου 8%.
Ο “πέλεκυς” όμως πέφτει βαρύς και στα εργασιακά, όπου η κυρία Βελκουλέσκου έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές συμβάσεις.
Πάντως, από τις “καμπάνες” της κυρίας Βελκουλέσκου είναι σίγουρο πως η έκθεση του Ταμείου θα καταλήγει στο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.
Αυτό συντελεί στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, μετά τα γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017, που σημαίνει ότι ήδη ο κ. Τσίπρας έχει εκτεθεί με τις βαρύγδουπες εκτιμήσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ομολόγησε πρόσφατα στη Βουλή ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το 2018, ενώ η απομείωση δεν θα είναι σημαντική.n