Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το μνημόνιο, που υπέγραψε είναι το τελευταίο, όμως η πορεία των τραπεζών είναι αυτή, που θα καθορίσει την ανάγκη ή όχι υπογραφής νέου μνημονίου, όπως υποστηρίζει στο «www.pagenews.gr» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Όλα θα κριθούν προς τα τέλη του επομένου έτους, λίγο πριν τη λήξη του τρίτου Μνημονίου το 2018.
Αν οι τράπεζες δεν κατορθώσουν να διαχειριστούν επιτυχώς τα προβληματικά τους δάνεια, τότε θα υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, άρα θα χρειαστεί κι άλλο δάνειο, το οποίο φυσικά θα συνοδεύεται από ακόμη ένα μνημόνιο.
Σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, τότε θα επανέλθει φυσικά και ο κίνδυνος του bail in και της διασφάλισης των καταθέσεων των πολιτών. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα έχει μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η κόντρα, που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σχετικά με την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε Funds, μετά την αποκάλυψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι αυτή ήταν απόφαση της Αθήνας και οι θεσμοί δεν παρενέβησαν.
Σύμφωνα με τα σχέδια των τραπεζών, τα NPLs θα πρέπει να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούν περίπου στο 60% του ΑΕΠ της χώρας.
Από αυτά , τα 6 με 7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις κόκκινων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών) σε distress funds.nΆλλα 6 με 7 δισ. θα προέλθουν από ρευστοποίηση εγγυήσεων, η οποία αφορά τόσο την εθελοντική παράδοση των ακινήτων στις τράπεζες όσο και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.nΤα υπόλοιπα θα προέλθουν από ρυθμίσεις δανείων κ.ά.
Πάντως, ο στόχος για μειωμένα κατά 40 δις. «κόκκινα» δάνεια είναι από τρομερά φιλόδοξος έως και ανέφικτος. Έτσι, εάν δεν υπάρξουν μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες, η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι αναπόφευκτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο.