Κόσμος

Tσίπρας στη Βιέννη: Ψάxνει σταθερές συμμαχίες για το προσφυγικό

Το πιο σκληρό τους πρόσωπο αναμένεται να δείξουν απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Γερμανία και Αυστρία κατά τη Σύνοδο των δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, μετά και τις απανωτές ήττες της Μέρκελ στις κάλπες.

Η αναζήτηση σταθερών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τη στιγμή δε, που στο εσωτερικό πολιτικό ο διάλογος γίνεται με ανταλλαγή πυρών, αποτελούν τον “τίτλο” στο βασικό “αφήγημα” του Αλέξη Τσίπρα από την εποχή, που ο ίδιος ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η σκληρή πραγματικότητα και το διαρκές ανακάτεμα των προτεραιοτήτων λόγω των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, προ και μετά της περσινής συμφωνίας με τους δανειστές, άνοιξαν πολλαπλά “μέτωπα” και τροποποίησαν το σχεδιασμό- τουλάχιστον στο επίπεδο της τακτικής. 

Η έξοδος της χώρας από την κρίση μέσα σε δύο χρόνια, εντάσσεται πλέον στον επικαιροποιημένο κυβερνητικό στόχο, με την “προσθήκη” της επιδίωξης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Και σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, συνδέεται απόλυτα με τη βούλησή του να υποστηρίξει το σχέδιό του, δημιουργώντας συμμαχίες με κορυφαίους παίκτες- όπως έκανε και στις 9 του Σεπτέμβρη, διοργανώνοντας στην Αθήνα τη Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό αν δεν γίνουν ουσιαστικά βήματα, οι “συνταγές” της λιτότητας θα παραμείνουν ισχυρές- όπως και οι πολιτικές που θα διατηρούν την ανεργία σε υψηλά ποσοστά-και από την άλλη θα επιτρέπουν στις συντηρητικές απόψεις να κυριαρχούν στην συζήτηση για το προσφυγικό. 

Με δεδομένη αυτή τη μάχη, λοιπόν, που δίνει εκ των πραγμάτων η χώρα απέναντι στα προβλήματα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να διανύσει πολλά “χιλιόμετρα” κορυφαίων συζητήσεων από την Αθήνα προς την Μπρατισλάβα, τη Νέα Υόρκη απ’ όπου θα αναχωρήσει αύριο για τη Βιέννη. nnΗ άφιξή του στη Βιέννη, αποφασίστηκε προκειμένου να συμμετάσχει στην «μίνι» Σύνοδο Κορυφής ηγετών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το προσφυγικό, την οποία συγκαλεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν. 

Η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτή τη Σύνοδο, ως ηγέτη μίας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ φαίνεται πως ενισχύει τις θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της, Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική κρίση.nnΕυρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν ότι με τη σύγκληση της «μίνι» Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο Αυστριακός καγκελάριος φαίνεται να αφαιρεί από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης «Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια»- που λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της, είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά και των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Εκεί είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων, που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. 

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ελληνική βουλή, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών.nnΕίναι πασιφανές ότι το Μαξίμου θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λόγω της έντονης κινητικότητας γύρω από το Κυπριακό. 

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν θα εστιαστεί, όπως αναμένεται στο αφήγημα των πρωτοβουλιών για το προσφυγικό, το Κυπριακό και τα άλλα κρίσιμα ζητήματα. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αναφερθεί στους στόχους γαι την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ειδικά στην ανάγκη να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια και όχι μεμονωμένες ενέργειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο