Από το χθεσινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο δεν προέκυψε κάτι νεότερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το οποίο αποτελεί την “καυτή πατάτα” στα χέρια της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και των “βολών” που δέχεται από όλο τον πολιτικό κόσμο-ακόμα και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ-επιδίωξε να εξασφαλίσει έστω τη δέσμευση του Ερντογάν ότι θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία ουσιαστικά δεν υλοποιείται.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε μεν τη στήριξη της συμφωνίας για τις μεταναστευτικέ ροές, ωστόσο ο ίδιος έθεσε ως κριτήριο τις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως η συμφωνία εξαρτάται από αυτές. Θυμίζουμε εδώ την κόντρα Τουρκίας-ΕΕ, η οποία μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ολοένα και “αγριεύει” και μάλιστα τείνει να τινάξει τη συμφωνία για το πρσφυγικό στον αέρα.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στον Ερντογάν ότι οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, αφότου μάλιστα δεν δόθηκε άσυλο στους Τούρκους πραξικοπηματίες.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας: «χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα.
Κατά τ’ άλλα στη συνάντηση των δύο αρχηγών, επισημάνθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς πέρσι το καλοκαίρι είχαμε 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.
«Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση – όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα – τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.
Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.
Στην συζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.