Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Το Environmental Working Group ανακοίνωσε πρόσφατα τη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα από χημικά τρόφιμα για το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, από τα 6.953 δείγματα τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014, τα 3/4 περιείχαν υπολείμματα από φυτοφάρμακα
Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά ψεκασμένα φρούτα και λαχανικά
Οι καταναλωτές πάντως, δείχνουν μια τάση, να στρέφονται σε φρούτα και λαχανικά που ξέρουν πως έχουν βρεθεί με τα λιγότερα δυνατά χημικά, ειδικά όταν δεν μπορούν να ακολουθούν μια 100% καθαρά οργανική διατροφή.
Τα 12 πιο επιβαρυμένα από χημικά φρούτα και λαχανικά είναι:1. Φράουλες2. Μήλα3. Νεκταρίνια4. Ροδάκινα5. Σέλερι6. Σταφύλια7. Κεράσια8. Σπανάκι9. Ντομάτες10. Πιπεριές11. Ντοματίνια12. Αγγούρια
Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση.Σημειώνεται ότι πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.