Η Εγνατία Οδό βγαίνει στο «σφυρί» μέσω ΤΑΙΠΕΔ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες για 40 χρόνια με μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ! Προβλέπεται διπλασιασμός του αριθμού των διοδίων και μεγάλες αυξήσεις στις τιμές.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών το τίμημα έχει καθοριστεί στα 100 εκατομμύρια και η παραχώρηση θα γίνει για 40 χρόνια.
Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία μιλούν για ένα οικονομικό έγκλημα και εξηγούν ότι αυτή τη στιγμή το κράτος ετοιμάζεται να παραχωρήσει έναντι 100 εκατομμυρίων για 40 χρόνια έναν δρόμο που αποφέρει μέσω διοδίων περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στη σύμβαση θα προβλέπεται και ποσοστό από τα έσοδα των διοδίων, όμως σε κάθε περίπτωση το τίμημα είναι ελάχιστο μπροστά στα υπολογιζόμενα έσοδα για τα επόμενα 40 χρόνια που παραχωρείται.
Επιπλέον τα έσοδα από τα διόδια υπολογίζονται στα 50 εκατομμύρια με μόλις 7 από τους 15 συνολικά σταθμούς διοδίων που προβλέπονται ενώ υπολογίζονται και με τις σημερινές τιμές ενώ προβλέπεται αύξηση.
Με λίγα λόγια πωλείται ένας δρόμος θα δαπανήσουν χρήματα που μπορούν να πάρουν πίσω μέσα σε δύο χρόνια το πολύ, ενώ έχουν το δικαίωμα να πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους διπλασιάζοντας τον αριθμό των σταθμών διοδίων και αυξάνοντας ως και στο διπλάσιο την τιμή διέλευσης.
Το… κερασάκι στην τούρτα για όλους εμάς είναι το γεγονός ότι τα 100 εκατομμύρια που θα εισπραχθούν θα πάνε απευθείας στην εξυπηρέτηση του δανείου, θα πέσουν δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες που ήδη πλήρωσαν κάποια δισ. ευρώ για την κατασκευή του έργου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας, Απόστολος Αντωνούδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Όταν μιλάμε για Εγνατία Οδό δεν εννοούμε την εταιρεία, δεν θα πουληθούν οι μετοχές. Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να παράγει το έργο που παράγει. Αυτό που θα παραχωρηθεί είναι ο άξονας της Εγνατίας Οδού μαζί με τρεις κάθετους. Όταν λέμε παραχώρηση, λοιπόν, εννοούμε το δικαίωμα, τη συντήρηση κι εκμετάλλευση του δρόμου». Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει πρώτα από όλα το ελληνικό Δημόσιο αλλά και την ελληνική κοινωνία είναι να βρεθεί ένα δίκαιο εύλογο τίμημα, να γίνει σωστή αποτίμηση της αξίας πώλησης αυτού του δικαιώματος.
Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό σε σχέση με τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων επί της Εγνατίας, ο κ. Αντωνούδης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν […] επτά σταθμοί διοδίων πάνω στον άξονα, συν τον σταθμό του Προμαχώνα. Ήδη από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2014 αναμένεται να γίνουν άλλοι 11 […] εκ των οποίων οι έξι πάνω στον άξονα. Άμεσα μιλάμε για τέσσερις σταθμούς διοδίων, αλλά όταν λέω άμεσα, πριν από την άνοιξη του 2017 δεν νομίζω να το δούμε».
Σε σχέση με τα έσοδα που προέρχονται από όσους σταθμούς είναι ήδη σε λειτουργία, ο κ. Αντωνούδης υπενθύμισε ότι αυτά ανέρχονται σήμερα σε περίπου 67 εκατ., με τιμή χρέωσης τριών λεπτών ανά χιλιόμετρο, όταν πχ, στον ΠΑΘΕ η μέση τιμή χρέωσης είναι στα 6,9 ευρώ. «Αν υπολογίσουμε τους νέους σταθμούς διοδίων […] και μια μικρή αύξηση από τον παραχωρησιούχο, στα 5 λεπτά/χλμ., τα έσοδα θα ξεπερνάνε τα 150 εκατ. τον χρόνο. Τα έξοδα για τη συντήρηση της οδού είναι 40-50 εκατ. ευρώ, άρα η Εγνατία θα μπορεί άμεσα να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ/χρόνο. Καταλαβαίνετε πού φτάνει, λοιπόν, η αξία της παραχώρησης».
Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάνε για 30-35 χρόνια, αλλά ενδεχομένως να είναι και κάτω από αυτό το νούμερο». Ως ανοιχτό ζήτημα υπάρχει ακόμη «η ενδεχόμενη συμμετοχή στο νέο πρότζεκτ, της παραχώρησης, και της Εγνατίας Οδού» πρόσθεσε ενώ κατάληξε ότι «αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε τους επόμενους μήνες».