Οικονομία

Ξέσπασε “πόλεμος” διαρκείας για κυβέρνηση-Στουρνάρα

Στελέχη της ΤτΕ δεν θεωρούν πως είναι σύμπτωση η έφοδος στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά την κατάπτωση των τεσσάρων διοικητικών στελεχών της Attica Bank. Ο "πόλεμος" ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να έχει και συνέχεια, όσο "τρέχουν" οι αλλαγές στις διοικητικές "πυραμίδες" των τραπεζών.

Ήταν που ήταν οι σχέσεις τεταμένες, ήρθε και η υπόθεση της Attica Bank και μετέπειτα το «ντου» στο σπίτι του διοικητή της ΤτΕ και οι συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Γιάννη Στουρνάρα αναμένονται να είναι διαρκείας.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή την κατάπτωση τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank έπειτα από σχετική απόφαση της ΤτΕ, φαίνεται ολοένα και να εντείνεται, αφότου μάλιστα η Τράπεζα τέθηκε υπό μερική εποπτεία, καθώς της απαγορεύτηκε η χορήγηση δανείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από σήμερα, Παρασκευή η Attica Bank υπολειτουργεί, με το τμήμα χορήγησης δανείων να έχει τεθεί σε αναστολή.

Οι εξελίξεις προκαλούν μεγάλο «σοκ» στην εγχώρια τραπεζική αγορά, η οποία καλείται το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου να αλλάξει τις διοικητικές «πυραμίδες». Οι τροποποιήσεις στις ηγεσίες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπενθυμίζουμε ότι αποτελούν προαπαιτούμενο και μάλιστα ένα από τα 15, που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν.

Ακόμη χειρότερα, τα «παρατράγουδα» με την Attica Bank και με την έφοδο στην οικεία του κ. Στουρνάρα για υπόθεση της γυναίκας του με την ΚΕΕΛΠΝΟ, γίνονται την πλέον ακατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς στην Αθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο των δανειστών και ελέγχει τα πεπραγμένα του καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις δε η κυρία Βελκουλέσκου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη σύνταξη της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα δρώμενα «εκτροχιάζουν» τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω η δεύτερη αξιολόγηση, άρα να καθυστερεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, η οποία τρέχει και δεν φτάνει με τα απανωτά «μέτωπα», που πρέπει να αντιμετωπίσει, παρακολουθεί για ακόμη μία φορά αμήχανη τις εξελίξεις και επιστρατεύοντας επικοινωνιακά «τρικ», βάζει κάτω από το χαλί το μεγάλο σάλο, που έχει προκληθεί με την κόντρα της με το διοικητή της ΤτΕ. Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις, το Μαξίμου τονίζει ότι το «πάγωμα» των χορηγήσεων δανείων από την Attica bank θα ισχύσει για μόνο τρεις μέρες, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουν “κλειδώσει” τα νέα διοικητικά στελέχη, με επικρατέστερο το όνομα του κ. Πανταλάκη της άλλοτε ATEbank. Από την πλευρά τους στελέχη της ΤτΕ τηρούν “σιγή ιχθύος” και δεν απαντούν στα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στουρνάρας και κυβέρνηση έχουν κατά καιρούς “διασταυρώσει τα ξίφη” τους για ζητήματα της οικονομίας. Ο διοικητής της ΤτΕ έχει παρέμβει πολλάκις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης Αθήνας-δανειστών, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωσή της, ενώ δεν ξεχνά να υπενθυμίζει στο Μαξίμου ότι οι επενδύσεις είναι το «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές «στρεσάρουν» την κυβέρνηση, η οποία τονίζει κάθε φορά στον κ. Στουρνάρα ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη αρχή από το κράτος, συνεπώς δεν δικαιούται να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις.

Το “θρίλερ” τόσο με την Attica Bank όσο και με το στραβό κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου και ΤτΕ αναμένεται να συνεχιστεί, ειδικά από τη στιγμή που η Τράπεζα δεν θεωρεί συμπτωματικό το γεγονός ότι αφότου άσκησε βέτο για τα τέσσερα υποψήφια διοικητικά στελέχη της Attica Bank, εν συνεχεία εισαγγελείς μπήκαν στο σπίτι του κ. Στουρνάρα.

Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθεί στενά η ΝΔ, η οποία επιτίθεται σφόδρα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες. Τα τελευταία γεγονότα αναμένονται δε να βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σάββατο βράδυ, ο οποίος τονίζει στον ελληνικό λαό πως η κυβέρνηση πέρα του ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, είναι ανίκανη να διαχειριστεί κρίσεις κάθε είδους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο