Οικονομία

Νευρικότητα στη Wall λόγω μάκρο

Ανησυχούν οι επενδυτές για την επίδραση, που μπορεί να έχουν τα στοιχεία για ανεργία, λιανεμπόριο και πληθωρισμό στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Νευρικότητα σημειώνεται στην έναρξη της συνεδρίασης της Wall, μετά από μία σειρά από μάκρο στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές φοβούνται μήπως και η Fed προχωρήσει τελικά σε αύξηση των επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 0,06% στις 18,026 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει οριακά 0,09% στις 5.178 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί 0,04% στις 2.125 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την σταθερή αγορά εργασίας. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 260.000 στην εβδομάδα που τελείωσε στις 10 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι λιανικές πωλήσεις  υποχώρησαν 0,3% τον Αύγουστο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 456,32 δισ. δολ. τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Ιουλίου ανακοινώνοντας μικρή άνοδο 0,1% από την αρχική αμετάβλητη μέτρηση. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,1%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 0,1% τον Αύγουστο και άνοδο 0,2% χωρίς να περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,9% τον Αύγουστο. 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ήταν αμετάβλητος σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,1%. Η μείωση των τιμών για τρόφιμα και ενέργεια οδήγησε στην “συμπίεση” του δείκτη. Εάν αφαιρεθούν αυτές οι συχνά ευμετάβλητες κατηγορίες, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές.