Τον πρόεδρο της Κυπριακής βουλής, Δημήτρη Συλλούρη υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, όπου και συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενη πάγιες θέσεις, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί, στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου εδώ και 42 χρόνια, συνεπώς αυτό το πρόβλημα πάμε να λύσουμε. Μην το ξεχνάμε αυτό. Από εκεί και πέρα η διάθεση μας για λύση είναι πανθομολογούμενη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον κ. Συλλούρη.
«Τι νέα μας φέρνετε» από την Κύπρο, ρώτησε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Συλλούρη να απαντά ότι υπάρχει μια αισιοδοξία, την οποία δεν μπορεί να οριοθετήσει, και να παραπέμπει στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών στην Κύπρο, για την οποία ο ίδιος, λόγω της επίσκεψής του στην Αθήνα, δεν μπορεί σήμερα, όπως είπε, να έχει όλη την πληροφόρηση. «Αλλά ας μείνουμε στην αισιοδοξία, από μόνη της είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.
«Είναι συγκρατημένη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία, την παραμονή της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, να κάνει μια ενδελεχή συζήτηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει και της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών «και είμαστε σε μια κρίσιμη φάση», επισημαίνοντας επιπλέον και τη χτεσινή συνάντηση του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Βαρτ Έιντε.
«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι τονίζετε ότι δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε και ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής», είπε ο κ. Συλλούρης, χαρακτηρίζοντας επίσης ως ιδιαίτερα σημαντική τη στάση της Ελλάδας, που παρότι είναι εγγυήτρια δύναμη, δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη και ότι το μέλλον της Κύπρου, η καλή συμβίωση, δεν μπορεί να εδράζεται ή να στηρίζεται πάνω σε στρατιωτική εγγύηση. «Στρατιωτική εγγύηση σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση στο μέλλον που υπάρχουν προβλήματα, αντί να ληφθούν πολιτικά νομικά, στον χώρο της Ευρώπης, με τις αρχές της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να λυθούν στρατιωτικά. Άρα σωστή η θέση της Ελλάδας ότι αυτά είναι αναχρονιστικά».