Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο “αγκάθι” στην πορεία για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από το πρώτο φθνινοπωρινό πια ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Ο δρόμος προς τη συμφωνία για τη στελέχωση του υπερταμείου διαφαίνεται μακρύς και όπως κάθε γύρος διαπραγμάτευσης, έτσι και αυτός, που ξεκίνησε μόλις χθες, αναμένεται να εξελιχθεί σε… θρίλερ.
Σημειώνεται μάλιστα πως στην “αφρόκρεμα” των θεσμών που βρίσκονται επι ελληνικού εδάφους προστέθηκε και η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση στις διαβουλεύσεις. Η ίδια μάλιστα θα μείνει παραπάνω στην Αθήνα σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του κουαρτέτου, προκειμένου να ξεκινήσει τη σύνταξη της έκθεσης για την ανάλυση της βιωσιμότητας.
Η συνάντηση με τους κκ. Τσακαλώτο και Σταθάκη με τους δανειστές βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η ομάδα των «οκτώ» ΔΕΚΟ, που πρέπει να περάσουν στο υπερταμείο. Η ατμόσφαιρα είναι πάντως τεταμένη, καθώς οι “εμπλοκές” άρχισαν με το “καλημέρα”.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι το θέμα της διοίκησης του Υπερταμείου είναι επίμαχο και θα γίνει συνολικά διαπραγμάτευση για όλη τη σύνθεση, όχι μόνο για τον πρόεδρο. Αναφερόμενος στη μεταφορά ΔΕΚΟ στο Νέο Ταμείο, ο υπουργός είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του υπουργείου, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα ασκεί την πολιτική.
Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα, άμεσα θα γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η θετική πορεία της οικονομίας. «Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7%», τόνισε.
Αναφορικά με τις συναντήσεις της Τρίτης, στη συνέχεια, τη “σκυτάλη” παίρνει ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς στο επίκεντρο των ραντεβού με τους θεσμούς θα βρεθούν τα ενεργειακά. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έθεσε μόλις χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αγορά ενέργειας.
Ο υπουργός τονίζει πως οι υπόλοιπες εκκρεμότητες ως προς τα ενεργειακά σημειώνουν πρόοδο, το ζήτημα όμως είναι, τί λένε οι δανειστές. Έτσι, επί “τάπητος” θα τεθούν σήμερα τα υπόλοιπα τέσσερα θέματα, δηλαδή η προώθηση από τη ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω δημοπρασιών, η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η προκήρυξη από τη ΔΕΗ για τη διάθεση τουλάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή που είναι σε εξέλιξη και η υπογραφή συμβάσεων της ΔEΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.