Οικονομία

Ναι» Ντράγκι στη μείωση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018

Ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2017, κυρίως από ξένες επενδύσεις αλλά με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, βλέπουν στην ΤτΕ.

Κόντρα στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι δεν προτίθενται να συμφωνήσουν σε μείωση των δημοσιονομικών στόχων, πηγαίνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΤτΕ, που πρόσκεινται στις επαφές του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των θεσμών, επισημαίνει ότι ο Μάριο Ντράγκι στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση ως προς το αίτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,% μετά το 2018.

Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3% του ΑΕΠ.

Κατά την πηγή, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2017, χαμηλότερο από το 2,7% που προβλέπουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές, σύμφωνα με τον ίδιο. «Για το 2017 αναμένουμε ανάπτυξη 2,5%, κυρίως από ξένες επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο παράγοντας της ΤτΕ. 

Τέλος, εκτίμησε ότι η επιστροφή καταθέσεων από τον Μάιο έως σήμερα φτάνει τα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.