Γεύση

Nόστιμα, σπιτικά σνακ για το σχολείο

Γιατί να "σπάτε" κάθε μέρα το κεφάλι σας τι σνακ να φτιάξετε στο παιδί σας στο σχολείο ή να του δίνετε να τρώει συνεχώς τοστ;

Το τοστ είναι η εύκολη λύση, αλλά πόσο πια να αντέξει κι ένα παιδί να τρώει καθημερινά το ίδιο; Αντί να “σπάτε” κάθε βράδυ το κεφάλι σας τι σνακ να του ετοιμάσετε για το σχολείο, σας δίνουμε παρακάτω μερικές απλές και γευστικότατες ιδέες που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση για πολύ καιρό!

Μπάρες δημητριακών με βερίκοκο και σοκολάταΥλικά (για 6 μπάρες):1 ½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα½ κούπα ωμά αμύγδαλα2 κ.σ. τριμμένη και ψημένη καρύδαΧοντρό αλάτι12 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:Βάλτε στο μούλτι τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τη μία κουταλιά καρύδα και μία τσιμπιά αλάτι και «χτυπήστε» τα μέχρι να γίνουν τρίμμα.Απλώστε το μείγμα σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι και πιέστε το καλά με τα δάχτυλα. Ρίξτε από πάνω τη σοκολάτα και την υπόλοιπη καρύδα.Μεταφέρετε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά. Στη συνέχεια κόψτε το σε έξι λωρίδες ώστε να προκύψουν έξι μπάρες.

Κράκερς με λιναρόσπορο και κρεμμύδιαΥλικά (για περίπου 60 κομμάτια):¼ της κούπας λιναρόσπορο και ¼ της κούπας τριμμένο λιναρόσπορο1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις1½ κ.γ. baking powder½ κ.γ. χοντρό αλάτι2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό1 κ.σ. και 1 κ.γ. τριμμένο κρεμμύδι1 κ.σ. και 1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό½ κούπα αποβουτυρωμένο γάλα1 ασπράδι από μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένοφρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, με σχάρες στο ανώτερο και χαμηλότερο επίπεδο. Βάλτε όλον τον λιναρόσπορο, το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το βούτυρο στο μπολ του μίξτερ και «χτυπήστε» τα για περίπου 2′ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ανακατέψτε μέσα το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα ρίξτε το γάλα. Αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθούν (όχι πολύ).Χωρίστε τη ζύμη που έχει προκύψει στη μέση. Απλώστε το κάθε μέρος σε ελαφρώς αλευρωμένο ταψάκι και έπειτα μεταφέρετέ το σε χαρτί ψησίματος. Κόψτε το κάθε ένα σε τετράγωνα με τη ροδέλα της πίτσας (υπολογίστε από την κάθε ζύμη να προκύψουν περίπου 30 κρακεράκια).Απλώστε με το πινέλο ασπράδι αυγού πάνω από την κάθε ζύμη και ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι από πάνω, αν θέλετε. Ψήστε ταυτόχρονα μέχρι να σφίξουν κάπως οι ζύμες, για 20 λεπτά και μετά ανεβοκατεβάστε τις σχάρες στον φούρνο και γυρίστε τα κράκερ από την άλλη πλευρά. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά.Όταν θα είναι έτοιμα αφήστε τα να κρυώσουν. Μπορείτε να δίνετε κάθε μέρα στα παιδιά από λίγα, με μερικά κομμάτια από το αγαπημένο τους κίτρινο τυρί.

Muffins με μπανάνα και καρύδιαΥλικά:200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ200 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου2 αυγά300 γρ. αλεύρι μαλακό15 γρ. μπέικιν πάουντερ5 γρ. κανέλα, σκόνη3 γρ. αλάτι50 γρ. σταφίδα μαύρη80 γρ. καρύδια, χονδροκομμέναβούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Εκτέλεση:Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τη μπανάνα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε τα «στερεά» υλικά σιγά-σιγά, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προτού προσθέσετε την επόμενη δόση. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μίγμα, αλλά όχι παραπάνω. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.Τοποθετείτε σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.Βγάζετε από τον φούρνο τα muffins, τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγο και τα αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Αλμυρό κέικ με παριζάκιΥλικά:4 πίτες για σουβλάκια1 παριζάκι300 γρ. γάλα4 αβγά100 γρ. κεφαλοτύρι2 κλων. θυμάριΕλαιόλαδοΑλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:Κόβετε τις πίτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στο μούλτι για να τις αλέσετε σε μικρά κομμάτια. Δεν θέλετε να γίνουν εντελώς ψίχουλα, θέλετε και μικρά κομματάκια.Βάζετε τις θρυμματισμένες πίτες σε μεγάλο μπολ. Κόβετε το παριζάκι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε επίσης στο μπλέντερ και το αλέθετε με διακεκομμένες κινήσεις για να χοντροαλεστεί. Το προσθέτετε στις πίτες και ανακατεύετε. Αλέθετε στο μπλέντερ και το κεφαλοτύρι πολύ ψιλό και το προσθέτετε στο μείγμα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.Χτυπάτε σε μπολ 4 αβγά και τα προσθέτετε στο μείγμα μαζί με το γάλα. Αρωματίζετε με λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε καλά.Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα κέικ και αδειάζετε μέσα το μείγμα χωρίς να το πιέσετε πολύ. Στρώνετε απαλά την επιφάνειά του και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Ρολάκια γαλοπούλας με τυρί κρέμαΥλικά:2 φέτες ψωμί του τοστ1 κ.σ. τυρί κρέμα2 φέτες γαλοπούλα

Εκτέλεση:Κόψτε την κόρα από τις φέτες και με έναν πλάστη ανοίξτε τις καλά, τόσο ώστε να γίνουν λεπτά φύλλα. Απλώστε σε κάθε φέτα τυρί κρέμα και από πάνω βάλτε μία φέτα γαλοπούλα. Τυλίξτε τα δύο ρολάκια σφιχτά και στερεώστε τα με οδοντογλυφίδες.

Bagel με ταχίνι και μέλιΠάρτε φρέσκα ψωμάκια τύπου bagel και απλώστε μέσα μπόλικο ταχίνι και μέλι!

Εύκολη και γρήγορη τυρόπιταΥλικά:2 αυγά1 κούπα λάδι1 κούπα γάλα1 κομμάτι φέτα2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:Λαδώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι 25×25. Σε μπολ χτυπάτε με το πιρούνι τα αυγά, το λάδι, την τριμμένη φέτα και το αλεύρι.Ρίχνετε τη ζύμη στο ταψάκι, τρίβετε λίγο τυράκι ακόμη για να είναι πιο τραγανή και αν θέλετε προσθέτετε και λίγο δυόσμο για άρωμα.Ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Σπιτικά σταφιδόψωμαΥλικά:420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου180 γρ. μέλι60 γρ. βούτυρο λιωμένο1 αυγό400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.1 1/2 κ.γ. αλάτι200 γρ. σταφίδες1 κ.σ. βούτυρο1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση:Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύετε τα 420 γρ. γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ. βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχετε χρόνο για να περιμένετε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να το ζεστάνετε μόνο του στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. Η θερμοκρασία του, όμως, δεν πρέπει να είναι υψηλή.Αφήνετε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζετε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύετε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να κολλάει ακόμα στον πάτο. Προσθέτετε και τις σταφίδες και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή –μην προσθέσετε αλεύρι.Βάζετε τη ζύμη σε μπολ που έχετε λαδώσει και αφού πασπαλίσετε λίγο αλεύρι πάνω κλείνετε με ζελατίνα και κάνετε 2-3 τρύπες. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Αδειάζετε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε σε 16 κομμάτια και πλάθετε ψωμάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, π.χ. κοτσιδάκια. Βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα τα 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.Αφαιρείτε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.Με το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι, αφού τα ανακατέψετε καλά, αλείφετε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο